реклама 468

петък, 18 септември 2009 г.

Превръщат в арт-център ателието на Секул Крумов във Витановци

Градски вестник - Всекидневник за град Перник и областта - Превръщат в арт-център ателието на Секул Крумов във Витановци
Превръщат в арт-център ателието на Секул Крумов във Витановци
12.09.2008 15:02 - Новини
Публикувано от Градски вестник
Елеонора Ташева
Арт-център Фондация "Секул Крумов" организира вчера в село Витановци първи пленер в имота и ателието на твореца - скулптор. Пленерът е по инициатива на дъщерята на Секул Крумов - Румяна, която с творческото събитие отбеляза и рождения си ден. Участници в първата по рода си изява станаха приятели и ученици на скулптора, създал Мемориалния комплекс на миньорите в центъра на Перник. Вчера в двора на имота твориха Богомил Живков - студент на професор Крумов и секретар на секция "Скулптура" към СБХ, Николай Янакиев, Страхил Ненов, Сашо Евтимов и Елена Темелкова, както и дъщерята Румяна Секулова. Към тях със свои творби ще се присъединят в подготвяната изложба още художници - почитатели на професора, сред които Мая Горова, проф. Евгени Кузманов, проф. Буян Филчев. Експозицията от първия пленер ще бъде открита в салона на Клуба на историка в Перник.
Фондацията, създадена през месец април тази година в памет на Секул Крумов, има амбицията да продължи пленерните изяви, да организира изложби и представяния на книги. Една от проявите ще бъде по повод Деня на Перник - 19 октомври, когато пред перничани в мемориала ще бъде представено юбилейното издание "Скулптора Секул Крумов". Желанието на дъщерята на твореца е догодина в пленера да участват и художници от Македония, Сърбия и други съседни държави. Част от сътворените картини и пластики ще бъдат продавани благотворително.


Няма коментари:

Публикуване на коментар