реклама 468

петък, 6 март 2009 г.

Първият Пленер

Първият пленер на фондация „Арт-център ПРОФ. СЕКУЛ КРУМОВ” се проведе в родното село на именития скулптор Витановци навръх рождения ден на дъщеря му Румяна (снимки) : Новините от Перник - Агенция За Перник

Първият пленер на фондация „Арт-център ПРОФ. СЕКУЛ КРУМОВ” се проведе в родното село на именития скулптор Витановци. Иницатор на срещатата бе председателя на фондацията - дъщеря му Румяна Секулова. Не случайно пленерът започна в деня на нейното рождение, 11 септември. На мероприятието се бяха събрали приятели и колеги от Перник и от София. Те порисуваха на открито в двора на къщата на Крумов и положиха основите на една нова културна дейност. Тази дейност ще включва още изложби, представяне на книги, пленери и други, каза инициаторката Румяна Секулова. От София присъстваха Страхил Ненов, преподавател в Националната художествена академиия, както и една негова студентка. От Перник в пленера взеха участие Сашо Евтимов и Елена Темелкова и известния скулптор перничанин Богомил Живков, който е секретар в секция „Скулптура“ към Съюза на художниците и ученик на Секул Крумов.

Художниците рисуваха скици от пастели и бои, които ще бъдат изложени в експозиция до края на годината в клуба на историка на фондация „Бъднини“

До края на годината ще се търси вариант да бъде направен и ще един подобен пленер в по-широк кръг от хора. „Малко са местата, където човек може да отиде сред природата и да работи“, казва Румяна Секулова. „Тези провокации, които се пораждат тук, сред природата е най- интимното, най-хубавото нещо на всеки пленер“, допълва тя. От фондацията имат идея, когато пленера стане традиция, да бъдат поканени и художници от Сърбия, Македония, Гърция и други страни. Експозициите, рисувани на пленера ще бъдат излагани за продажба или ще отидат за благотворителност.

Предвижда се ателието на Секул Крумов в къщата му да бъде превърнато в музей, каза още дъщерята на твореца. Той ще бъде от отворен тип, тоест и средище за създаване на нови творби, скулпторни симпозиуми и т.н.
24-150x150 Първият пленер на фондация „Арт-център ПРОФ. СЕКУЛ КРУМОВ” се проведе в родното село на именития скулптор Витановци навръх рождения ден на дъщеря му Румяна (снимки)34-150x150 Първият пленер на фондация „Арт-център ПРОФ. СЕКУЛ КРУМОВ” се проведе в родното село на именития скулптор Витановци навръх рождения ден на дъщеря му Румяна (снимки)43-150x150 Първият пленер на фондация „Арт-център ПРОФ. СЕКУЛ КРУМОВ” се проведе в родното село на именития скулптор Витановци навръх рождения ден на дъщеря му Румяна (снимки)
„Радвам се, че съм поканен да учавствам това начинание. Перник заслужава такива места, за да може млади творци да намерят място за своята изява и развитие. Секул беше един много добър професионалист, той е един реалистичен скулптор и бе полезен за студентите, които учехме при него.” Това каза ученикът на именития майстор , Богомил Живков. Една от целите на фондацията е да направи ретроспективна изложба на творбите на Секул Крумов. В края на неговият творчески период той е създал и хумористични скулптори с лек политически привкус, така че ма какво да се види и какво да ни покаже Секул Крумов“, заключи Живков.
52-150x150 Първият пленер на фондация „Арт-център ПРОФ. СЕКУЛ КРУМОВ” се проведе в родното село на именития скулптор Витановци навръх рождения ден на дъщеря му Румяна (снимки)61-150x150 Първият пленер на фондация „Арт-център ПРОФ. СЕКУЛ КРУМОВ” се проведе в родното село на именития скулптор Витановци навръх рождения ден на дъщеря му Румяна (снимки)

Няма коментари:

Публикуване на коментар