реклама 468

събота, 29 май 2010 г.

Нов православен храм в село Витановци

Осветиха нов православен храм в пернишкото село Витановци | Новини за Перник
Нов православен храм беше осветен в пернишкото село Витановци в навечерието на празника Вси светии.

Богослижбата извърши Негово Преосвещенство Знеполският епископ Йоан - викарий на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим в съслужие с протосингела на Софийската света митрополия архимандрит Григорий, протоерей Иван Плочарски - архиерейски наместник на Радомирска духовна околия, свещенослужители от Перник, Радомир и София.

Личи, че не сте имали храм досега, смъмри сутящия се шумно народ в храма в края на светата Литургия викарийният епископ и обясни, че е голям грях пред Бога в най-важния момент от богослужбата да се говори било, небило. Той завърши службата с кратко проповедно слово, като каза, че би било добре хората да чуят и няколко думи, свързани със значението на храма и неговото място в живота на всеки православен християнин, но се съмнява, че ще бъде чут в многословието си.


Свещенослужителите изчакаха в храма президента на Републиката Георги Първанов, който се отби за кратко в новоосветения Божи дом, съпроводен от кмета на Перник Росица Янакиева, народният представител Ангел Найденов и ръководството на БСП в Перник. Епископ Йоан благодари на президента за подарените от него за храма евхаристиен комплект и плащеница. След това пред новата черква президентът поздрави събралите се граждани и пешком премина през селото, за да уважи поканата на кмета на Витановци Първан Симов за коктейл за празника. Той направи кратко изявление и пред съпровождащите го представители на медиите.Храмът е наречен „Вси светии" заради традицията в селото да се прави събор на този ден и е първият съграден в населеното място от неговото съществуване. Досега там не е имало черква. Градежът е започнал през 2007 година на мястото на някогашното училище. До момента в строителството са вложени 75 000 лева. 5 000 от тях са предоставени от дирекцията по вероизповеданията към Министерскя съвет. Останалите са от дарения.

2 коментара: