реклама 468

четвъртък, 12 март 2009 г.

2 милиарда лева дължи ”Кремиковци”

2 милиарда лева дължи ”Кремиковци”

Задълженията на „Кремиковци” към кредиторите са около 2 милиарда лева. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Нина Радева, цитирана от Дарик.

Около 11 млн. лева месечно пък са нужни за работни заплати. Според Радева в комбината вероятно ще се наложат съкращения, но искането за обезщетения от 30 заплати не може да бъде изпълнено.

По-голямата част от задълженията са натрупани преди обявяването на процедурата по несъстоятелност на комбината. "Това са неизплатени задължения на „Кремиковци” към бюджета. Тук е включена държавната помощ, която е получило „Кремиковци” и която трябва да се върне, тъй като планът за жизнеспособност не е изпълнен. Включват се множество неплатени задължения към фирми-контрагенти на „Кремиковци”, включени са и неизплатените заплати на работниците от минали периоди. Изключително разнороден е кръгът на кредитните задължения на „Кремиковци”, но размерът им е внушителен", допълни Нина Радева.

По думите й вътрешните възможности на „Кремиковци” да се самооздравява вече са изчерпани и за да може да се предложи оздравителен план, трябва да бъде намерен сериозен източник на финансов ресурс. "Единият вариант е одобрен план за оздравяване, който изисква намирането на външен инвеститор или ликвидация. Планът за оздравяване трябва да бъде представен 30 дни след одобряване на списъка на кредиторите. Ако до края на май нямаме такъв одобрен план, реално се губим тази опция", каза още заместник-министърът на икономиката.


Няма коментари:

Публикуване на коментар