реклама 468

събота, 14 март 2009 г.

Пернишкият мед радост за душата

С пернишки мед - Първи Български Зоопортал

С пернишки мед се подсилват полярниците ни по време на експедиция. Независимо от това богата или бедна е била годината за пчелите, дългогодишният пчелар от село Витановци Малин Вергинов дарява по една тенекия от 25 кг за българските експедиции на Южния полюс.

Чистият продукт не само подсилва организма на момчетата, но и подслажда живота им в жестокия студ, твърди дядо Малин. В знак на благодарност проф. Пимпирев подарил на благодетеля им книгата си за полярните експедиции, а в посвещението написал: "С благодарност за помощта България да завладее един нов континент".

Бай Малин се захванал с пчеларството през 1964 година. Започнал с два кошера, а сега пчелинът му наброява над 60. Миналата година подарил 30 от кошерите на сина си Александър, който макар че е адвокат по професия, се заразил от страстта на баща си и има желанието да продължи семейния бизнес.

При пчелите се влиза с бели дрехи и в абсолютно трезво състояние, разкрива част от тайните на занаята Малин. Медодайните насекоми не понасят алкохола и надушат ли спирт хапят безмилостно, твърди пчеларят.

В добрите години той добивал по над 2 тона мед от личното си стопантво. Рекордът ударил през 2003-а, когато изкараната продукция надвишавала 3 тона.


Няма коментари:

Публикуване на коментар